Smarte tips for å være på nett i ødemarken
Det er enkelte som vil argumentere for at du ikke skal være på nett i naturen i det hele tatt, og at du helst bør la mobilen være igjen hjemme. Det er selvfølgelig en grei mening å ha, men virkeligheten er at det å ha tilgang til kommunikasjon med omverden både kan gjøre turen hyggeligere og tryggere.
Kanskje handler det bare om underholdning, som å kunne ta en runde med casino tilbud når du ligger i teltet og hører på regn og torden utenfor. Eller så kan det faktisk handle om liv og død hvis du trenger å be om umiddelbar hjelp.
Måter å holde telefonen din i live på lange turer
Den enkleste måten å holde telefonen ladet opp på en lang tur er sannsynligvis en vanlig nødlader, som du har ladet opp hjemme. Hvor stor nødlader du vil ha med deg vil være en avveining mellom vekt og kapasitet. Det finnes nødladere som har så store batterier at du ikke får lov til å ha med de på fly, men da er de heller ikke veldig komfortable å ha med seg i tursekken.
Det finnes dessuten flere ulike løsninger for mobillading, den vanligste er kanskje solceller som lader en powerbank. På den måten kan du bruke den relativt trege ladingen under dagen, for å så lade telefonen senere når powerbanken er fulladet. Hvis du bare skal være ute på tur over helgen er det ingen stor vits i å ha med seg solceller og annet tungt utstyr, men hvis du for eksempel skal gå i fjellene en uke eller to kan det være praktisk.
For virkelig spesielt interesserte finnes det små forbrenningsovner som også lager litt strøm som du kan lade telefonen med, men det er tvilsomt om dette er en effektiv løsning sammenlignet med solceller. Det å fyre opp et bål trenger du vanligvis ikke å ha med deg noe spesielt utstyr til.
Avansert utstyr som tar det å være tilkoblet til et nytt nivå
Det er ikke bare en polfarer som kan være nødt til å kommunisere med omverden via noe annet enn den vanlige mobiltelefonen. Det er mange steder i Norge der mobildekningen er enten ustabil eller helt fraværende. Når du presser grensene vil selv været kunne påvirke om du har dekning eller ikke når det virkelig gjelder.
Det finnes noen nettbutikkløsninger for vanlige turgåere, et par eksempel er de portable løsningene fra Spot og kanskje spesielt Garmins inReach-serie. Disse enhetene kombinerer GPS med kommunikasjon via en satellitt i Iridium-systemet, og skal gi deg dekning uansett hvor du er. Det handler altså ikke om å sjekke Facebook eller Instagram, men en måte å holde kontakten med de hjemme når du er på en virkelig lang tur. Det finnes ulike modeller, noen veier bare 100 gram og vekt skal definitivt ikke være en hindring for å ha med seg denne ekstra sikkerheten på turen. Prisene er heller ikke avskrekkende, det er mulig å få de rimeligste enhetene fra Garmin for under 3 000 kroner.
Det er dessuten mulig å abonnere på tjenester der du kan sende melding til en vaktsentral med en slik Iridium-enhet. Dette kan være en ekstra trygghet hvis du beveger deg i usikre områder, og vil ha tilgang til kompetent hjelp hvis du får utfordringer underveis.